Цветът на 2019 година е в нюанс „жив корал“

Цветът на 2019 година е в нюанс „жив корал“

Институтът "Пантон" избра нюанса "жив корал" (PANTONE 16-1546 Living Coral) за цвят на 2019 година. Изборът е вдъхновен от застрашените коралови рифове и световните политически кризи. Нюансът е по-мек от пастелните и неонови варианти. Той е с оранжева основа и златисти полутонове.

Компанията "Пантон" създава бои за модната и козметична индустрия, строителството, текстилната промишленост и други сектори. Известна е с едноименната система за съответствие на цветовете.

Обявяването на цвета на годината обикновено оказва силно влияние върху модните колекции на дизайнерите. Така през 2016 г. в облеклата на модния подиум преобладаваше цветът марсала. Цветът влияе и на различни тенденции в изкуството, дизайна, архитектурата, интериора, готварството, туризма, рекламата и т.н.
Цветът е използван вече за новите айфони и в колекцията на Марк Джейкъбс. Според вицепрезидента на "Пантон" Лори Пресман той е не само топъл, но и жизнеутвърждаващ, подходящ за различни цели.

"При всичко, което се случва сега, търсехме човечност, защото виждаме, че животът в интернет дехуманизира много неща", каза Пресман.